Nieuws uit de groepen

De nieuwtjes, foto's en actualiteiten uit de groep(en) ontvangen de ouders dagelijks of een paar keer per week op Parro.
Om u toch een indruk te geven wat wij op school zoal doen, vertelt hieronder elke maand een andere groep waar ze mee bezig zijn geweest.

 

De afgelopen paar weken heeft groep 5 vioolles gekregen van de muziekschool ART4U. De kinderen vonden het heel bijzonder om op een viool te spelen. Het was leuk dat ze kennismaakten met een speciaal instrument. Helemaal in thema met het Eurovisie Songfestival hebben de kinderen het liedje: Europapa geleerd.

 

        WhatsApp Image 2024-05-30 at 16.12.22.jpeg (202 KB)    WhatsApp Image 2024-05-30 at 16.12.23.jpeg (206 KB)

 

Voor wereldoriëntatie zijn de groepen 5 en 6 begonnen met het thema: De Groene Fabriek. Om het thema te openen hebben de kinderen een test ingevuld om hun ecologische voetafdruk te berekenen. Dit was een echt eyeopener. 

Mocht je dit thuis ook willen berekenen kan dat via deze link: https://voetafdruk.hetklokhuis.nl/ 

De komende periode gaan we bezig zijn met het onderzoeken van de volgende vragen:

Hoe kun je als kind voor zorgen dat je ecologische voetafdruk niet te groot is?
Wanneer noem je een bedrijf  'groen'?
Wat komt er allemaal bij kijken als je een groene fabriek wilt opzetten?
 

De kinderen zijn creatief bezig geweest met het knutselen van hun eigen 3D luchtballon. Ze zijn  ontzettend mooi en kleurrijk geworden.

 

                                      WhatsApp Image 2024-05-30 at 16.14.57.jpeg (240 KB) 

 

Als laatste zijn de groepen 5 en 6 afgelopen week naar de Schalm geweest om te kijken naar de voorstelling 'WIEDEEDHET'. De voorstelling ging over vragen stellen en proberen die zelf te beantwoorden, over goed opletten en verder kijken dan je neus lang is. Iedereen is detective en de aanwijzingen lagen in deze voorstelling voor het oprapen.
Het was een komische voorstelling met een open einde. 

 

                                          20240521_150957.jpg (322 KB)

 

Groep 1-2A

THEMA: DOTTIE’S EIEREN

De afgelopen weken hebben we in de groepen 1-2 gewerkt rond het thema Dottie’s eieren, naar aanleiding van het gelijknamige prentenboek. Het verhaal gaat over Dottie de kip die blij en trots is, omdat ze voor de eerste keer eieren heeft gelegd. Ze vindt dat alle dieren moeten komen kijken. Maar niemand heeft tijd, omdat alle dieren zelf kleintjes hebben gekregen... Dan komt er een grote verrassing!

 

In de groepen 1-2 hebben we allerlei taal- en rekenactiviteiten gedaan rondom dit thema en natuurlijk ook leuke knutselwerkjes gemaakt.

 

1-2A nr 1.jpg (53 KB)        1-2A nr2.jpg (47 KB)        1-2A nr3.jpg (48 KB)

 

1-2A nr4.jpg (51 KB)     1-2A nr5.jpg (15 KB)     1-2A nr6.jpg (28 KB)

   

Net als in het boek hebben we het thema afgesloten met een grote verrassing, een echt kuikentje in de klas!

 

De komende weken gaan we starten met een nieuw thema: de camping/vakantie. De gang zal dan worden omgetoverd tot een gezellige camping met een echte tent en allerlei kampeerspullen!

 

KONINGSSPELEN

Op vrijdag 19 april hebben we de Koningspelen gevierd op school. Helaas kon dit vanwege het slechte weer niet buiten plaatsvinden. Gelukkig hebben we een leuk alternatief binnenprogramma kunnen realiseren, zodat de kinderen toch konden genieten van een groot springkussen, een bootcamp en leuke Oudhollandse spelletjes zoals koekhappen en spijker poepen.

 

1-2A nr7.jpg (47 KB)     1-2A nr8.jpg (50 KB)     1-2A nr9.jpg (105 KB)

 

SCHOOLREIS

Op woensdag 8 mei was het dan zo ver; het schoolreisje van de groepen 1-2 naar Kabouterdorp. Wat hebben de kinderen hier naar uit gekeken! Al was het toch ook wel een beetje gek om onder schooltijd naar de speeltuin te gaan... Na een wandeltocht begonnen de kinderen vol enthousiasme met spelen. Er was genoeg te ontdekken; glijbanen, schommels en er kon zelfs gespeeld worden met water! Van al dat spelen kregen de kinderen al snel honger. Nadat het fruit op was werd er weer druk gespeeld. Ook de boterhammen gingen snel op en om één uur was het alweer tijd om terug naar school te lopen. Daar wachtte nog één verrassing op de kinderen, namelijk ijsjes. De kinderen hebben genoten en gingen uitgeput weer naar huis. 

 

                1-2A nr10.jpg (75 KB)                1-2A nr11.jpg (83 KB)

 

         

Een berichtje uit groep 4
Samen met groep 3 mochten we afgelopen periode op bezoek bij Bibliotheek Veldhoven voor een schrijversbezoek. Hier hebben we schrijfster Anke Kranendonck ontmoet. Ze vertelde over haar boeken en heeft stukjes voorgelezen. Ook mochten we zelf een verhaal schrijven. Dat was heel leuk om te doen!

 

                        4 nr1.jpg (318 KB)

 

Verder waren deze maand de Koningsspelen. Na een heerlijk ontbijt in de klas was het tijd voor spelletjes. Vanwege het weer vonden die binnen plaats, maar dat maakte ons niks uit. We hebben van alles gedaan. Een bootcamp, oud-Hollandse spelletjes zoals peperkoek happen en sjoelen én er was een springkussen in de gymzaal!

 

Na de meivakantie stond er nog iets leuks op de planning: het jaarlijkse schoolreisje. Samen met groep 3 reisden we met de bus naar het Gouden Woud in Liempde. Wat was het gezellig daar! We konden niet alleen heerlijk spelen, maar konden ook op zoek naar goud.

 

                   4 nr4.jpeg (345 KB)           4 nr3.jpeg (312 KB) 

 

     4 nr5.jpeg (437 KB)     4 nr6.jpeg (319 KB)     4 nr2.jpeg (317 KB)

 

 

Groep 7 en 8 EXCURSIE OORLOGSMUSEUM OVERLOON

In de lessen van Blink (wereldoriëntatie) hebben de leerlingen van groep 7 en 8 geleerd over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze hebben verhalen gehoord over dappere verzetsstrijders, moedige soldaten en de impact van de oorlog op gewone mensenlevens. De kinderen hebben ook gesprekken gevoerd over de betekenis van vrede en vrijheid, en hoe waardevol het is om in vrede te kunnen leven.

Daarnaast behandelt groep 7 tijdens de lessen van Atlantis (begrijpend lezen) teksten omtrent het thema ‘mogen en moeten’. Ze leren hierbij over verschillende oorlogen, dictatuur, democratie, beperkingen én vrijheid.

                                                  7 nr1.jpg (55 KB)

 

Omdat we deze periode aan het thema wereldoorlogen werken gingen de kinderen van groep 7 en 8 op maandag 11 maart naar het oorlogsmuseum in Overloon. De kinderen kregen in groepjes een rondleiding door het museum, de gids nam hen mee op een indrukwekkende ontdekking door de tentoonstellingen. Ze zagen uniformen, wapens, voertuigen en foto's die een beeld gaven van hoe het leven was voor en tijdens de oorlog. De leerlingen luisterden aandachtig naar de verhalen die de gids vertelde. Naast de rondleiding liepen de kinderen in kleine groepjes door het museum en mochten ze luisteren en kijken naar verschillende verhalen omtrent de beleving van de 2e wereldoorlog, het was een leerzame en indrukwekkende dag.

 

           7 nr2.jpg (61 KB)          7 nr3.jpg (60 KB)

 

De komende periode gaan de kinderen van groep 7 en 8 het geleerde verwerken in een project. Ze gaan op onderzoek naar oorlogen van nu en uit het verleden en verwerken dit in een informatieve poster. Wij zijn benieuwd naar de resultaten.

 

 

De afgelopen periode heeft groep 5A gewerkt aan het thema Dierentuin.
De kinderen mochten hun favoriete dier tekenen en ook hebben ze een informatiekaart gemaakt over een dier waar ze nog niet veel van wisten.
De resultaten mogen er wezen.

 

       5A nr1.jpg (257 KB)     5A nr2.jpg (246 KB)

 

Ook hebben we speciale aandacht gehad voor het aanleren van de verkeersregels en de betekenis van de verkeersborden. Verkeerskennis en verkeersveiligheid zijn immers erg belangrijk.
We deden een leerzaam verkeersspellen circuit.
Om onze kennis over verkeer zoals de voorrangsregels en de blinde hoek nog verder uit te breiden, gaan we over enkele weken op excursie naar het Daf Museum. In het Daf museum is een speciale “veilig verkeer zone” ingericht. Hier leren kinderen op een speelse manier met moderne leermiddelen en interactieve media om te gaan met verschillende verkeerssituaties.

 

                                       5A nr3.jpg (153 KB)     

 

Al enige jaren is het een traditie op onze school om De Meerhoef met carnaval om te toveren tot “Rommelhoef”. We organiseren ook een gekke-haren-dag. Ook dit jaar waren er weer prachtige “haar-creaties” te zien.

 

                  5A nr5.jpg (257 KB)               5A nr6.jpg (228 KB) 

 

                     5A nr7.jpg (163 KB)

 

 

Groep 3 vertelt:

In januari ging groep 3 wandelend op pad naar de bibliotheek. Eenmaal bij de bibliotheek aangekomen, bleek dat er al iemand voor ons was geweest..

Koen Konijn de boekenboef! En .. hij had overal wortels achtergelaten. De kinderen hebben ze allemaal verzameld en maakten daarna woorden van de op de wortels geschreven letters. Uiteindelijk vonden ze zelfs de echte Koen Konijn in de bibliotheek! Daar wilden ze allemaal maar al te graag even mee knuffelen.

                                         3 nr 1.jpeg (366 KB)

 

Daarna mochten de kinderen zelf boeken uitzoeken die ze leuk vonden en een fijn plekje kiezen om te lezen. Hoe bijzonder is het om, na al die maanden hard werken in de klas, te ontdekken dat je al zoveel verschillende boekjes kunt lezen in de bibliotheek. Dat was een gave ontdekking voor de kinderen! Ze kunnen nu zelf allemaal naar de bibliotheek om boekjes uit te zoeken die ze thuis kunnen lezen.


          3 nr2.jpeg (378 KB)     3 nr3.jpeg (411 KB)

 

 

De afgelopen periode heeft groep 1-2B gewerkt aan het thema Sinterklaas. Alle hoeken waren aangepast aan het thema: de huishoek werd een pietenhuis, in de bouwhoeken werden pietenhuizen en een stal voor Ozosnel gebouwd, in de kleihoek werden er pepernoten gemaakt, die we tijdens de rekenles moesten tellen. Er waren taal- en rekenactiviteiten zoals stempelen, rijmen, tellen en sorteren.

 

               1-2B nr1.jpg (40 KB)           1-2B nr2.jpg (32 KB)   

 

In het pietenhuis werden alle namen van de kinderen in het grote boek van Sinterklaas geschreven:

 

                      1-2B nr3.jpg (30 KB)          1-2B nr4.jpg (22 KB) 

 

            1-2B nr5.jpg (15 KB)          1-2B nr6.jpg (31 KB)

   

Tijdens de pietengym lagen er allemaal pakjes in een grote stoomboot. Deze pakjes moesten de pietjes gaan sorteren. Cijfers, letters, ronde, rechthoekige, en gekleurde pakjes moesten in de schoorsteen gestopt worden.

 

       1-2B nr7.jpg (28 KB)      1-2B nr8.jpg (25 KB)

 

Ook rommelpiet is een keertje langs geweest, gelukkig hadden we met zijn allen de klas snel weer netjes.

 

                   1-2B nr9.png (298 KB)

 

Op 5 december was het dan zover: Sinterklaas kwam naar school. De kinderen hadden een versje geleerd over een pietje, 2 dansjes en er werden natuurlijk veel liedjes gezongen. Tot slot mochten we nog op de foto met Sint en zijn pieten. Het was een mooie afsluiting van ons thema!

 

 

Groep 6 krijgt de komende periode "Blaasbende les" van Art4U. De kinderen leren een blaasinstrument te bespelen. Op dinsdag 23 januari 2024 is de grote uitvoering voor publiek

 

                                    6 nr1.jpg (33 KB)

 

Iedere week krijgen we les van een docent van Veldhoven danst. De klas leert een dans aan die ze op zaterdag 16 december in theater de Schalm mogen opvoeren.

 

           6 nr2 def.jpg (220 KB)

 

De afgelopen periode hebben de kinderen van gewerkt met verschillende creatieve materialen.

De eindresultaten mogen er zijn.

 

     6 nr3.jpg (32 KB)     6 nr4.jpg (45 KB)     6 nr5.jpg (43 KB)

 

 

De eerste weken in groep 8

We hebben een gezellige start gemaakt in groep 8. We zijn in de eerste weken bezig geweest met het wennen aan elkaar door middel van samenwerkingsspellen.

 

8 nr1.jpg (118 KB)    8 nr2.jpg (63 KB)   8 nr3.jpg (111 KB)

 

We hebben het verder vooral erg gezellig in groep 8. De kinderen genieten het meest van de verschillende gymlessen. We hebben onder andere een hele leuke les stoeispelen gehad. Tijdens deze les moesten de kinderen eerst proberen om een bal af te pakken van elkaar. Later hebben we echt gestoeid met elkaar. De kinderen vonden het erg leuk om eens lekker met elkaar te stoeien. We hebben ook uitgevonden dat als je de kast open doet er precies een leerling in past. Nu weten we in ieder geval dat iedereen goed mee doet met de gymles ;).....

 

8 nr4.jpg (68 KB)   8 nr5.jpg (48 KB)   8 nr6.jpg (67 KB)

 
Begin oktober was de Kinderboekenweek. Met de hele bovenbouw doen we mee aan de nationale voorleeswedstrijd. In totaal zijn er 8 leerlingen die strijden om het kampioenschap van groep 8.

Later deze week zijn de finales van groep 8 en de schoolfinale. De beste voorlezer van de hele school mag naar de Veldhovense ronde in de bibliotheek.

 

                                             8 nr7.jpg (74 KB)