Nieuws uit de groepen

De nieuwtjes, foto's en actualiteiten uit de groep(en) ontvangen de ouders dagelijks of een paar keer per week op Parro.
Om u toch een indruk te geven wat wij op school zoal doen, vertelt hieronder elke maand een andere groep waar ze mee bezig zijn geweest.

 

Groep 7 en 8 EXCURSIE OORLOGSMUSEUM OVERLOON

In de lessen van Blink (wereldoriëntatie) hebben de leerlingen van groep 7 en 8 geleerd over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze hebben verhalen gehoord over dappere verzetsstrijders, moedige soldaten en de impact van de oorlog op gewone mensenlevens. De kinderen hebben ook gesprekken gevoerd over de betekenis van vrede en vrijheid, en hoe waardevol het is om in vrede te kunnen leven.

Daarnaast behandelt groep 7 tijdens de lessen van Atlantis (begrijpend lezen) teksten omtrent het thema ‘mogen en moeten’. Ze leren hierbij over verschillende oorlogen, dictatuur, democratie, beperkingen én vrijheid.

                                                  7 nr1.jpg (55 KB)

 

Omdat we deze periode aan het thema wereldoorlogen werken gingen de kinderen van groep 7 en 8 op maandag 11 maart naar het oorlogsmuseum in Overloon. De kinderen kregen in groepjes een rondleiding door het museum, de gids nam hen mee op een indrukwekkende ontdekking door de tentoonstellingen. Ze zagen uniformen, wapens, voertuigen en foto's die een beeld gaven van hoe het leven was voor en tijdens de oorlog. De leerlingen luisterden aandachtig naar de verhalen die de gids vertelde. Naast de rondleiding liepen de kinderen in kleine groepjes door het museum en mochten ze luisteren en kijken naar verschillende verhalen omtrent de beleving van de 2e wereldoorlog, het was een leerzame en indrukwekkende dag.

 

           7 nr2.jpg (61 KB)          7 nr3.jpg (60 KB)

 

De komende periode gaan de kinderen van groep 7 en 8 het geleerde verwerken in een project. Ze gaan op onderzoek naar oorlogen van nu en uit het verleden en verwerken dit in een informatieve poster. Wij zijn benieuwd naar de resultaten.

 

 

De afgelopen periode heeft groep 5A gewerkt aan het thema Dierentuin.
De kinderen mochten hun favoriete dier tekenen en ook hebben ze een informatiekaart gemaakt over een dier waar ze nog niet veel van wisten.
De resultaten mogen er wezen.

 

       5A nr1.jpg (257 KB)     5A nr2.jpg (246 KB)

 

Ook hebben we speciale aandacht gehad voor het aanleren van de verkeersregels en de betekenis van de verkeersborden. Verkeerskennis en verkeersveiligheid zijn immers erg belangrijk.
We deden een leerzaam verkeersspellen circuit.
Om onze kennis over verkeer zoals de voorrangsregels en de blinde hoek nog verder uit te breiden, gaan we over enkele weken op excursie naar het Daf Museum. In het Daf museum is een speciale “veilig verkeer zone” ingericht. Hier leren kinderen op een speelse manier met moderne leermiddelen en interactieve media om te gaan met verschillende verkeerssituaties.

 

                                       5A nr3.jpg (153 KB)     

 

Al enige jaren is het een traditie op onze school om De Meerhoef met carnaval om te toveren tot “Rommelhoef”. We organiseren ook een gekke-haren-dag. Ook dit jaar waren er weer prachtige “haar-creaties” te zien.

 

                  5A nr5.jpg (257 KB)               5A nr6.jpg (228 KB) 

 

                     5A nr7.jpg (163 KB)

 

 

Groep 3 vertelt:

In januari ging groep 3 wandelend op pad naar de bibliotheek. Eenmaal bij de bibliotheek aangekomen, bleek dat er al iemand voor ons was geweest..

Koen Konijn de boekenboef! En .. hij had overal wortels achtergelaten. De kinderen hebben ze allemaal verzameld en maakten daarna woorden van de op de wortels geschreven letters. Uiteindelijk vonden ze zelfs de echte Koen Konijn in de bibliotheek! Daar wilden ze allemaal maar al te graag even mee knuffelen.

                                         3 nr 1.jpeg (366 KB)

 

Daarna mochten de kinderen zelf boeken uitzoeken die ze leuk vonden en een fijn plekje kiezen om te lezen. Hoe bijzonder is het om, na al die maanden hard werken in de klas, te ontdekken dat je al zoveel verschillende boekjes kunt lezen in de bibliotheek. Dat was een gave ontdekking voor de kinderen! Ze kunnen nu zelf allemaal naar de bibliotheek om boekjes uit te zoeken die ze thuis kunnen lezen.


          3 nr2.jpeg (378 KB)     3 nr3.jpeg (411 KB)

 

 

De afgelopen periode heeft groep 1-2B gewerkt aan het thema Sinterklaas. Alle hoeken waren aangepast aan het thema: de huishoek werd een pietenhuis, in de bouwhoeken werden pietenhuizen en een stal voor Ozosnel gebouwd, in de kleihoek werden er pepernoten gemaakt, die we tijdens de rekenles moesten tellen. Er waren taal- en rekenactiviteiten zoals stempelen, rijmen, tellen en sorteren.

 

               1-2B nr1.jpg (40 KB)           1-2B nr2.jpg (32 KB)   

 

In het pietenhuis werden alle namen van de kinderen in het grote boek van Sinterklaas geschreven:

 

                      1-2B nr3.jpg (30 KB)          1-2B nr4.jpg (22 KB) 

 

            1-2B nr5.jpg (15 KB)          1-2B nr6.jpg (31 KB)

   

Tijdens de pietengym lagen er allemaal pakjes in een grote stoomboot. Deze pakjes moesten de pietjes gaan sorteren. Cijfers, letters, ronde, rechthoekige, en gekleurde pakjes moesten in de schoorsteen gestopt worden.

 

       1-2B nr7.jpg (28 KB)      1-2B nr8.jpg (25 KB)

 

Ook rommelpiet is een keertje langs geweest, gelukkig hadden we met zijn allen de klas snel weer netjes.

 

                   1-2B nr9.png (298 KB)

 

Op 5 december was het dan zover: Sinterklaas kwam naar school. De kinderen hadden een versje geleerd over een pietje, 2 dansjes en er werden natuurlijk veel liedjes gezongen. Tot slot mochten we nog op de foto met Sint en zijn pieten. Het was een mooie afsluiting van ons thema!

 

 

Groep 6 krijgt de komende periode "Blaasbende les" van Art4U. De kinderen leren een blaasinstrument te bespelen. Op dinsdag 23 januari 2024 is de grote uitvoering voor publiek

 

                                    6 nr1.jpg (33 KB)

 

Iedere week krijgen we les van een docent van Veldhoven danst. De klas leert een dans aan die ze op zaterdag 16 december in theater de Schalm mogen opvoeren.

 

           6 nr2 def.jpg (220 KB)

 

De afgelopen periode hebben de kinderen van gewerkt met verschillende creatieve materialen.

De eindresultaten mogen er zijn.

 

     6 nr3.jpg (32 KB)     6 nr4.jpg (45 KB)     6 nr5.jpg (43 KB)

 

 

De eerste weken in groep 8

We hebben een gezellige start gemaakt in groep 8. We zijn in de eerste weken bezig geweest met het wennen aan elkaar door middel van samenwerkingsspellen.

 

8 nr1.jpg (118 KB)    8 nr2.jpg (63 KB)   8 nr3.jpg (111 KB)

 

We hebben het verder vooral erg gezellig in groep 8. De kinderen genieten het meest van de verschillende gymlessen. We hebben onder andere een hele leuke les stoeispelen gehad. Tijdens deze les moesten de kinderen eerst proberen om een bal af te pakken van elkaar. Later hebben we echt gestoeid met elkaar. De kinderen vonden het erg leuk om eens lekker met elkaar te stoeien. We hebben ook uitgevonden dat als je de kast open doet er precies een leerling in past. Nu weten we in ieder geval dat iedereen goed mee doet met de gymles ;).....

 

8 nr4.jpg (68 KB)   8 nr5.jpg (48 KB)   8 nr6.jpg (67 KB)

 
Begin oktober was de Kinderboekenweek. Met de hele bovenbouw doen we mee aan de nationale voorleeswedstrijd. In totaal zijn er 8 leerlingen die strijden om het kampioenschap van groep 8.

Later deze week zijn de finales van groep 8 en de schoolfinale. De beste voorlezer van de hele school mag naar de Veldhovense ronde in de bibliotheek.

 

                                             8 nr7.jpg (74 KB)