Nieuws uit de groepen

De nieuwtjes, foto's en actualiteiten uit de groep(en) ontvangen de ouders dagelijks of een paar keer per week op Parro.
Om u toch een indruk te geven wat wij op school zoal doen, vertelt hieronder elke maand een andere groep waar ze mee bezig zijn geweest.

 

In de maand april is groep 4b aan de slag gegaan met ingewikkelde figuren. Kan je deze spiegelen? En wat gebeurt er als je de figuren draait? Blijven ze hetzelfde? De kinderen hebben de opdrachten samen gemaakt en konden spiegels gebruiken om sommige antwoorden te controleren.

 

4B-1.jpg (43 KB)     4B-2.jpg (63 KB)     4B-3.jpg (24 KB)

 

Ook zijn we veel bezig met klankgroepen woorden. Dit is één van de categorieën die we behandelen bij spelling. Deze woorden zijn erg lastig en zien we in de toekomst nog veel terugkomen. Daarom dat we het veel oefenen. Eén van de werkvormen waar we mee aan de slag zijn gegaan is een dictee afnemen in tweetallen. Iedereen moest kritisch kijken naar het woord en het woord goed gaan hakken.
Zo kon iedereen heel veel woorden goed schrijven.

 

               4B-4.jpg (67 KB)               4B-5.jpg (40 KB)

 

Het is lente en zodoende kwamen de kuikentjes van meester Tom zijn kippen op bezoek.
Wat was dit schattig. De kinderen hebben hun ogen uitgekeken en ervan genoten.

 

                                                 4B-6.jpg (45 KB)               

 

Vlak voor de meivakantie hebben we flink gesport tijdens de Koningsspelen. We hebben geluk gehad met het heerlijke weer en lekker kunnen sporten. De kinderen waren hartstikke fanatiek.

 

4B-8.jpg (57 KB)     4B-7.jpg (52 KB)     4B-9.jpg (78 KB)

 

Groep 3 vertelt:

Begin maart ging groep 3 wandelend door de sneeuw op pad. Op naar de  bibliotheek voor ons uitstapje, maar in de bibliotheek was nog een andere onaangekondigde gast geweest…

Koen Konijn de boekenboef! Hij had overal wortels achtergelaten. We hebben alle wortels verzameld, ontdekten dat er op sommige wortels een letter geschreven was en dat daarvan woorden gemaakt konden worden. Uiteindelijk vonden we zelfs ook Koen Konijn in de bibliotheek! .

 

Daarna mochten de kinderen zelf boeken uitzoeken die ze leuk vonden en een fijn plekje kiezen om te lezen. Hoe bijzonder is het om, na al die maanden hard werken in de klas, te ontdekken dat je al zoveel verschillende boekjes kunt lezen in de bibliotheek. Dat was een gave ontdekking voor de kinderen!
Ze kunnen nu zelf allemaal naar de bibliotheek om boekjes uit te zoeken die ze thuis kunnen lezen.

 

3-1.jpg (133 KB)   3-2.jpg (75 KB)   3-3.jpg (78 KB)

 

Groep 1-2B vertelt:

Woensdag 15 februari hebben wij met groep 1-2 het 100 dagen feest gevierd!

Met de leerlingen zijn we vanaf dag 1 dat we naar school gingen, alle schooldagen gaan tellen.

Dat deden we doormiddel van stokjes in bekertjes te stoppen. 

Ieder bekertje was een getal van het 100tal.

Blauw de eenheden

Rose de tientallen

Wit het hondertal. 

Bij 10 losse stokjes in de blauwe beker mocht het bundeltje door naar de rose beker tot we de 100 hadden bereikt. 

De weekenden telden niet mee want dan waren we thuis. 

Het duurde van 5 september 2022 tot 15 februari 2023 tot we de 100 dagen hadden bereikt.

We hebben een gezellig feest gevierd.

De leerlingen hebben een 100 gemaakt op het schoolplein.

Ook hebben ze 10 x 10 (= 100) oefeningen gedaan.

Daarna zijn we in de kring naar 10 spullen gaan zoeken voor onze 10-taart.

Ook hebben we nog een 100 kleurplaat gekleurd en afgesloten met een heerlijk snoepje.

Het was een zeeg geslaagde dag. 

Op naar de volgende 100!

 

1-2B-1.jpg (165 KB)    1-2B-2.jpg (142 KB)

 

              1-2B-3.jpg (313 KB)                                1-2B-4.jpg (310 KB) 

 

                1-2B-5 (1).jpg (354 KB)  

 

We hebben in groep 8 na de vakantie hard gewerkt voor een passend VO-advies. De kinderen krijgen in de maand februari een definitief advies. Als laatste test hiervoor maken we deze week ook nog een proefcito. Hiermee proberen we de situatie van de echte cito zoveel mogelijk na te bootsen.

 

8-1.jpg (134 KB)             8-2.jpg (112 KB)

                                                                                 

Afgelopen week hebben we het geluk gehad dat er een enorme hoeveelheid sneeuw is gevallen.
Zo konden we in de pauzes lekker genieten van de sneeuw. We zagen met groep 8 ook nog even de kans om een half uurtje extra naar buiten te gaan voor een ouderwets gezellig sneeuwballen gevecht.

8-3.jpg (114 KB)                             8-4.jpg (85 KB)

 

Het meest belangrijke wat we de afgelopen periode hebben gedaan is: “ Het kiezen van de eindmusical”. We hebben na de kerstvakantie samen gekeken naar verschillende eindmusicals en de leukste uitgezocht. De musical heet “Alle remmen los!”. Nu kunnen we gaan oefenen met zingen, dansen en acteren voor een onvergetelijke eindmusical. De uitvoering zal plaats vinden op vrijdag 30 juni in de Schalm. Hopelijk zien we U dan ook in de Schalm!

 

                                     8-5.png (110 KB)

 

 

De afgelopen periode zijn we in groep 4A met veel verschillende dingen bezig geweest. 
Bij taal bijvoorbeeld zijn we bezig met het thema ‘Klein’. Allerlei woorden passeren de revue, zoals kolossaal, mini, insect, pietepeuterig en ‘op ware grootte’. 

                                               4A-14.jpg (74 KB) 

Natuurlijk stond deze maand ook in het thema van ‘Sinterklaas’ waarbij we twee keer een creatief circuit hebben gedaan met de andere groep 4 en met groep 3. De kinderen konden kiezen bij welke juf ze een knutselwerkje mochten maken en zo kon het zijn, dat ze een keer in een andere groep zaten met andere leerlingen. De kinderen vonden het erg leuk en de resultaten mochten er zijn. 

 

4A-2.jpg (55 KB)    4A-3.jpg (35 KB)    4A-4.jpg (8 KB)
  
Ook hebben we met hulp van mama’s samen pepernoten gebakken. Dit hebben we gedaan vanuit de methode “Blink”, met als thema ‘gezellige tradities’. Nou pepernoten horen er natuurlijk echt bij in de Sinterklaasperiode!! 

 

4A-5.jpg (43 KB)    4A-6.jpg (44 KB)    4A-7.jpg (48 KB)
 
Na de gymles kregen alle kinderen een pietendiploma, omdat ze zo goed geoefend hadden met pakjes in de schoorsteen mikken, over daken lopen en door een schoorsteen kruipen. 
 

4A-8.jpg (44 KB)    4A-9.jpg (36 KB)    4A-10.jpg (40 KB)

 
Als afsluiting van alle ‘Sinterklaasweken’, kwam de Sint de Meerhoef bezoeken. 
De kinderen hebben voor hem gedanst, een versje voorgedragen en een aantal kinderen hebben hun ‘elfje’ voorgelezen.  

 

Bruin 
De pepernoten 
Die zijn lekker 
Ik eet ze op 
Jammie! 
 

Inmiddels is de school omgetoverd in de kerstsfeer. 

 

4A-11.jpg (32 KB)  4A-12.jpg (60 KB)  4A-13.jpg (25 KB) 
  
De komende weken zullen we rondom dit thema nog allerlei activiteiten doen en gaan we ook nog even hard aan het werk met rekenen, taal, spelling, lezen en nog veel meer. Wij wensen iedereen alvast een hele fijne kerstvakantie toe.
 

 

De afgelopen periode hebben we in groep 1-2A gewerkt met het thema ‘kabouters in het bos’. Tijdens dit thema stonden verschillende prentenboeken centraal. Zo hebben we ‘de blaadjesdief’ en ‘de vier kabouters in de herfst’ gelezen. De verhalen kwamen de hele week terug in de kringactiviteiten. Aan de hand van deze boeken hebben we ook nieuwe letters geleerd, namelijk de b, g en k. Bovendien hebben we door middel van de boeken nieuwe woordenschatwoorden geleerd. Er is hard gewerkt de afgelopen periode met onder andere een eekhoornrekenspel, woordweb, herfstpuzzels en natuurlijk nog veel meer.

 

1-2A-9.jpeg (277 KB)     1-2A-12.jpeg (215 KB)     1-2A-13.jpeg (279 KB)

 

1-2A-2.jpeg (224 KB)     1-2A-8.jpeg (195 KB)     1-2A-1 1.jpg (322 KB)

 

Er was ook ruimte voor creativiteit. Zo zijn er herfstbladeren gearceerd (ingekleurd met hele kleine rondjes), kabouterhuisjes geknutseld van kosteloos materiaal, creaties gemaakt met loose parts en is er gewerkt met vetkrijt en waterverf. De Kinderboekenweek met het thema ‘gi-ga-groen' viel ook in deze periode en sloot mooi aan bij ons eigen thema. Hier hebben we dus extra aandacht aan besteed. Als afsluiting van het thema ‘kabouters in het bos’ hebben we een herfstwandeling door de kerktuin gemaakt met een echte herfst zoekkaart. Na de vakantie gaan we werken rondom het thema ‘een museum in de klas met Pim en Pom’. 

 

1-2A-4.jpg (201 KB)     1-2A-3 1.jpeg (500 KB)     1-2A-5.jpg (210 KB)

 

1-2A-7 1.jpg (317 KB)   1-2A-10.jpeg (286 KB)     1-2A-6 1.jpg (355 KB)

 

                              1-2A-11.jpeg (220 KB)

 

 

In groep 5 zijn de kinderen ontzettend hard bezig met het oefenen van de tafels. Om zelf bij te houden welke tafels de kinderen al kennen, hebben ze een tafeldoelenkaart. Elke week kunnen de kinderen een nieuwe tafel halen. Als de tafel is gehaald kunnen de kinderen een sticker plakken op de desbetreffende tafel. Regelmatig oefenen de kinderen in circuitvorm in de klas met de tafels. In een paar rondes doen de kinderen allerlei spelletjes om de tafels te oefenen.

 

In de klas zijn wij bezig met het thema ‘Noodweer’ van taal. De kinderen hebben allerlei woordjes geleerd rondom dit thema. Ook hebben ze een paraplu geknutseld met verschillende soorten neerslag.

 

In samenwerking met ASML/ MAD Science krijgen de kinderen een aantal workshops over de ruimte.
De eerste workshop is pas geweest. De kinderen hebben geleerd over de belangrijkste onderdelen van een raket. Dat er een parachute in de raket zit die de raket afremt bij de landing. Dat de vinnen belangrijk zijn om de vlucht van de raket te stabiliseren. Dat de romp van een raket de astronauten en de lading vervoeren en dat de neuskegel de luchtweerstand verlaagd. De kinderen zijn dit te weten gekomen door allerlei verschillende proefjes te doen. Op het einde ging professor SMARTie met de kinderen naar buiten om een ‘echte’ raket de lucht in te laten vliegen.

 

5-5 1.jpeg (215 KB)     5-4.jpeg (223 KB)      5-3.jpeg (221 KB)                                                   

5-1.jpeg (195 KB)     5-2.jpeg (153 KB)

 

5-6.jpeg (215 KB)     5-7.jpeg (305 KB)

 

 

De start van het schooljaar in groep 3

Maandag 5 september: wat hadden ze er zin in. Ook wel spannend hoor, de eerste dag in groep 3!
Een eigen tafel, een eigen stoel, eigen laatjes met daarin eigen spulletjes, dat was wel heel bijzonder!
En wat wilden ze graag beginnen met leren. De eerste letters zijn geleerd, de eerste woordjes gelezen. Ook dit jaar gaat het weer ontzettend snel. De eerste weken staan, naast het werken, vooral in het teken van elkaar leren kennen. Met de Kwink van de week ‘Wie ben ik? Wie ben jij?’ over jezelf vertellen, vragen stellen en erachter komen dat er veel gelijkenissen en verschillen zijn. Hoe gaat dat bij jou thuis? En bij mij? Wat vind ik belangrijk en wat vindt jij? Wat vinden we samen belangrijk in groep 3? Welke afspraken maken we samen? De kinderen kwamen met prachtige ideeën waar we elkaar nu iedere keer aan kunnen herinneren. Super fijn!  

 

Groep 3 Elkaar leren kennen.jpeg (257 KB)